post

Microsoft и Qualcomm представиха първите ARM-базирани лаптопи с Windows 10, съобщава The Verge. Първите модели ще се произвеждат от HP, Lenovo и Asus, като ще използват процесора Snapdragon 835.

Устройствата са със сензорни дисплеи, които са поставени на панти с възможност да се отварят подобно на Yoga и Flex моделите на Lenovo. Microsoft е направила емулатор, който позволява с лаптопите да се използват и класически x86 приложения. На практика устройствата ще изглеждат и работят като традиционни лаптопи, но ще могат да се възползват и от предимствата на мобилния хардуер.

Едно от тях е възможността да са винаги включени и свързани към мрежа, включително мобилна. Така при вдигане на дисплея устройството продължава веднага работа, без да се чака зареждане. Затварянето на дисплея запазва работата, но не източва батерията.

Моделите на Asus и HP ще използват Windows 10 S, но потребителите ще имат възможност да ъпгрейднат до Windows 10 Pro. Операционната система е оптимизирана за работа с ARM процесор и няма нужда от емулатор.

Разбира се, за сега има известни ограничения. Могат да се използват само 32-битови х86 приложения, като по-натам ще има поддръжка и за 64-битови. Не се поддържат програми, които използват драйвъри от ядрото, например антивирусен софтуер и голяма част от игрите, които имат защити против измами.

Цените на лаптопите ще варират и ще са от $599 нагоре. Повечето от тях ще са компактни модели с 12.3- и 13.3-инчови дисплеи, 4GB или 8GB RAM и от 64GB памет за файлове нагоре. През пролетта на следващата година ще се появят и още модели, като плановете са да има голямо разнообразие от предложения за потребителите.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *