post

Семейството еднокристални системи за смартфони от среден клас MediaTek Helio P се състои само от 8-ядрени решения. Но дистрибутори в бранша твърдят, че с процесора Helio P40, който ще излезе през 2018 г, чипмейкърът ще наруши тази традиция. Броят на ядрата няма да бъде увеличен до 10, както би могло да се очаква, а ще бъде намален до шест. 

Според предварителна информация, MediaTek Helio P40 ще се произвежда по 14 nm технология и ще съдържа две ядра Cortex-A73 плюс четири Cortex-A53. Очаква се, че чипът ще конкурира на пазара Qualcomm Snapdragon 660, макар той да е 8-ядрен. Към момента най-новият модел 6-ядрен чип в портфолиото на Qualcomm е 28 nm Snapdragon 650, който излезе през второто тримесечие на миналата година. 

Връщайки се към серията MediaTek Helio P ще отбележим, че в края на август тя беше допълнена с два нови продукта – P23 и P30. Двата процесора се произвеждат по 16 nm технология с използване на метода FinFET, съдържат осем ядра и са предназначени за смартфоните от среден клас. MediaTek е специализирана именно в този пазарен сегмент, тъй като в класата на премиум-смартфоните компанията трудно може да конкурира Qualcomm. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *