post

Mediatek и TSMC планират да започнат пробно производство на чипове по 7-нанометров технологичен процес. Първият от тях ще е мобилен процесор, съдържащ 12 изчислителни ядра.

По-подробни данни за характеристиките на чипа не се съобщават, а само примерни срокове за началото на тестовото производство – втората половина на 2017 г. Ако всичко мине по план, масовото производство по 7 nm технология ще започне през 2018 г. Ще добавим, че Samsung също планира собствени 7 nm чипове примерно по същото време. А пък към 2019 г TSMC смята да започне пробно производство по 5 nm технологичен процес.

Към момента TSMC се е съсредоточила върху изпълнението на производствения план по 10 nm технология. Според някои източници обаче, продукцията по този технологичен процес съответства само на 1/10 от възможностите на Samsung, във връзка с което появата на процесора Helio X30 може да се забави. От своя страна компаниите TSMC и Mediatek опровергават тези слухове и твърдят, че чипът вече се намира на етап масово производство и ще излезе на пазара през второто тримесечие на 2017 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *