post

Malaysia Airlines става първата авиокомпания, която ще следи своите самолети чрез помощта на сателити. На теория, сателитите ще могат да следят всеки самолет на компанията във всеки един момент във всяка точка на планетата, съобщава Engadget.

Авиокомпанията е сключила договор с Aireon LLC,, която следващата година ще завърши своята голяма мрежа от сателити. Освен това има сключени партньорства и с Sitaonair и FlightAware. Това ще изгради система за Malaysia Airlines, чрез която самолетите ще са под постоянно наблюдение дори над океаните и северния и южния полюс.

За сега обаче компанията не конкретизира дали системата ще може да предотврати мистерии като с полет MH370, който изчезна през 2014 г. Смята се, че тогава неговият предавател е бил изключен съзнателно. Не е ясно дали новата система също ще може да се изключва. Авиокомпанията е уверена, че новата система ще е сигурна.

“Следенето на самолети в реално време в целия свят е дългосрочна цел на авиацията. Горди сме, че сме първата авиокомпания, която въвежда новото решение”, коментира изпълнителният директор на Maiaysia Airlines Ижам Исмаил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *