post

Loon, дъщерна компания на Google, анонсира своята първа търговска сделка – ще си партнира с Telkom Kenya за доставка на свързаност в региона, съобщава BBC. Антените на компанията ще бъдат разположени на балони, придвижвани по вятъра високо над големи области от африканската държава. Експертите обаче се притесняват, че партньорството би довело до комуникационен монопол.

Първоначално известна като Project Loon, технологията зад интернет балоните е разработена в експерименталната дивизия X на компанията майка Alphabet. По-рано този месец Loon стана пълноправно дъщерно дружество на Google, а като част от първото си търговско споразумение, компанията обеща да предостави интернет достъп на някои от най-недостъпните региони на Кения.

Условията на сделката обаче не бяха официално обявени.

„Ще работим много усилено с Loon, за да доставим първата комерсиална мобилна услуга възможно най-бързо, като използваме балона на Loon в Африка“, коментира Алдо Маресе, главен изпълнителен директор на Telkom.

Балоните на Loon летят високо в стратосферата, на около 20 километра над морското равнище – височина, която според компанията е извън обхвата на въздушния трафик, бурята и дивата природа. Балонът е с размери на тенис корт и е изработен от полиетилен, напълнен е с хелий и захранван от слънчев панел. Балоните са предназначени да стоят високо в атмосферата в продължение на месеци и да се движат, като „сърфират“ по въздушните течения, прогнозирайки скоростта и посоката, така че да могат да се придвижват там, където е необходимо. Всеки балон има антена, която излъчва интернет сигнали, предавани от земята, и покрива площ от 5000 кв. км. В рамките на партньорството Telkom Kenya ще предоставя интернет сигналите, а Loon ще ги разпространява в отдалечените райони на Кения.

Снимка на балона на Loon (Wikipedia)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *