post

Компанията Kodak сключи лицензионно споразумение с WENN Digital и обяви, че пуска криптовалутата KODAKCoin и платформата KODAKOne, базирана на блокчейн и предназначена за управление на правата за изображенията. След тази новина акциите на компанията скочиха със 129%.

Какво смята да прави Kodak в новия за себе си бизнес? От компанията обещават, че с помощта на KODAKOne фотографите ще получат криптирана отчетна книга за правата на своите нови и стари снимки. При това, платформата ще сканира интернет и ще следи изображенията, регистрирани в нея. В случай на нарушения на авторските права тя ще се погрижи фотографите да получат своите възнаграждения. Заплащането ще става чрез криптовалутата KODAKCoin.

“За мнозина в технологичния отрасъл “криптовалута” и “блокчейн” са просто думи, но за фотографите, които дълго време се опитват да получат контрол над своите работи, тези думи са ключ за решаване на проблемите”, – заяви генералният директор на Kodak Джеф Кларк.

Как ще се развият нещата при фотографите предстои да видим, но думите “криптовалута” и “блокчейн” помогнаха на компанията да преодолее негативния тренд за падане на своите акции, които за година спаднаха от $15,3 до $3,1 за една акция. Първичното публично предлагане на криптовалутата KODAKCoin е планирано за 31 януари за инвеститорите от САЩ, Великобритания, Канада и други страни, които засега не се споменават.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *