post

Aмериканският производител на фотооборудване Kodak смята да създаде собствена криптовалута, съобщи Bloomberg.

Компанията ще пусне съответната блокчейн платформа под името KodakOne в края на месеца. Тя ще бъде насочена на първо място към професионалните фотографи и ще стане своеобразен регистър на авторското право върху образите.

Използващите KodakOne ще могат да регистрират творбите си, както и да продават правото да бъдат използвани, предават информационните агенции. Плащането ще става с криптовалутата Kodakcoin.

След новината стойността на акциите на Kodak  на Уолстрийт се вдигна с над 120% като достигна в края на сесията около 6,9 долара за една акция.

През 2012 година “Кодак” обяви фалит, но успя да остане на повърхността като продаде повечето права върху своите патенти на други компании, сред които “Епъл” (Apple) и “Майкрософт” (Microsoft). В момента “Кодак” е съсредоточила дейността си в услугите около цифровия печат и продажбана на правата върху фотоматериали. Централата на компанията, основана през 1888 е в американския Рочестър, щата Ню Йорк.

Най-популярната в момента криптовалута е биткоинът, който набра голяма височина и се утвърди в нестабилната общност на криптовалутите като лидер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *