post

Kубинците вече могат да имат пълен достъп до интернет от мобилните им телефони от тази нощ, заяви президентът на контролираната от държавата Кубинска телекомуникационна компания (ЕТECSA) Майра Аревич в телевизионно обръщение.

Тя заяви, че на гражданите ще бъде бъде предоставен достъп до интернет “постепенно и прогресивно”. Четири пакета с мобилни услуги ще бъдат достъпни, но само за устройства с 3G технология, съобщи телекомуникационната компания.

“Куба трябва да купува телекомуникационна инфраструктура в долари с всички наложени от ембаргото ограничения”, каза Аревич, имайки предвид наложените от САЩ търговски и пътнически ограничения, смекчени от администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама и наскоро подновени от сегашния Доналд Тръмп.

Една от страните с най-слаба свързаност с интернет постепенно разширява публичния достъп до мрежата от 2015 година чрез телекомуникационния монополист ЕТЕКСА (ETECSA), се посочва в доклад на американската неправителствена организация за интернет свободите “Фрийдъм хаус”.

“Степента на разпространеност и скоростта на интернет продължават да изостават от регионалните средни стойности, като достъпът до интернет мрежата в Куба е изключително ограничен заради високите цени и правителствените регулации на местата за достъп”, се посочва в ноемврийския доклад на “Фрийдъм хаус”. През октомври Мигел Диас-Канел стана първият кубински президент, който се присъедини към социалните медии и изрази намерението си да даде тласък на употребата на новите технологии и социалните медии в страната.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *