post

Екипът, който даде на света първата работеща реактивна раница, иска да влезе в бизнеса с летящи коли. Дейвид Мейман от Jetpack Aviation (JPA) представи своя нов концептуален проект в областта. Концептуалното моторно превозно средство ще представлява пилотиран от човек мултироторен автомобил с дузина витла, подредени коаксиално. Колата ще може да достига ускорение до 145 km/h (90 mph) и да излита и каца вертикално (VTOL).

Един от недостатъците на технологията на този етап от разработката е ограниченото време на полет, дължащо се на настоящото състояние на капацитета на акумулатора. Въпреки това, с все по-големия брой традиционни компании, произвеждащи автомобили, които се пренасочват към електрически коли, технологията бързо ще се усъвършенства.

Бързите темпове на настоящите технологични иновации в действителност прави разработването на първите летящи коли сравнително лесно. Можем да благодарим на дрон технологията за по-голяма част от напредъка. “Дрон технологията усъвършенства всички тези неща – автопилотът, стабилизацията – до етап, до който ние почти не е нужно да провеждаме научна и развойна дейност в тази насока. Просто можем да започнем от пазарно утвърдените продукти и да ги персонализираме за нашите цели,” заяви Мейман.

В действителност в тази процъфтяваща сфера съществува голяма конкуренция. Някои от най-големите имена както от технологичния, така и от авиационния бранш, пускат своите концепции в състезанието. Съосновател на Skype инвестира милиони в концепция за супер-бърза летяща кола, която достига ускорение до 250 km/h (155 mph), дори един от създателите на гиганта Google бе забелязан да слиза от летяща кола през октомври миналата година, а вероятно една от най-вълнуващите перспективи идва от плановете на Airbus да разработят автономен летящ автомобил по някое време тази година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *