post

 

Съседите са ключов аспект при избора на жилище, сочи проучване на Естат България

 

Проучване по поръчка на строително-инвестиционната компания Real Estate Developments и реализирано от Естат България показва, че за 71% от респондентите, голяма част сред които млади мениджъри и IT специалисти, концепцията за къща в покрайнините на града доминира в предпочитанията им при избор на дом/жилище.

Основните мотиви при избор на дом, които доминират сред запитаните, са – безопасност, инфраструктура, детски градини и училища, отдалеченост от шум, трафик и замърсяване, наличие на зеленина и простор. Голяма част от посочените характеристики съответстват с концепцията за къща в покрайнините на града, както и с тенденцията хората да избягват да живеят в централните части на населеното място.

Проучването изведе и друга интересна тенденция сред респондентите – около 53% описаха притежанието на луксозен дом като важно, но не и решаващо, като 88% от тях заявиха, че съседите са ключов аспект при избора на жилище. „Според данните, изведени от проучването, безопасността и видеонаблюдението са от изключително важно значение за анкетираните, особено за семействата с малки деца. Поради тази причина при проектирането на жилищен комплекс River Park сме наблегнали на осигуряването на защитеност и сигурност за всички живущи.“  – коментира Ори Нив, главен изпълнителен директор на Real Estate Developments, фирмата-инвеститор по проектa River Park.

Проучването открои и няколко основни очаквания на запитаните, свързани с жилищните комплекси – а  именно наличието на детски площадки, супермаркет, аптека, детска градина, ресторанти / кафенета, фитнес и басейн. „ За нас това е напълно разбираемо и затова в проекта сме заложили детска градина и много детски площадки. Искаме да върнем децата на открито и да им осигурим условия за весели и незабравими детски игри“ – казва Хадар Шамаи, проджект мениджър Real Estate Developments.

Представителното количествено проучване беше проведено сред 185 пълнолетни граждани на възраст между 19 и 60 години. Респондентите обхващаха представители от  най-високо ниво в компании от различни професионални сфери – IT, телекоми, горива, частни болници, банки, застрахователни компании, пенсионни фондове и други.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *