post

Гвоздеят на вчерашното медийно събитие на Apple несъмнено беше десетият юбилеен модел iPhone, който носи названието iPhone X и ще се позиционира като водещо устройство в гамата й, включвайки най-новите технологии, които компанията може да предложи и които по думите на Тим Кук, ще диктуват тенденциите в развитието на смартфоните през следващите 10 години.

iPhone X има изцяло стъклен корпус с нов 5.8 инчов OLED Super Retina дисплей от край до край, който има минимални контури и заоблени ъгли, които се преливат в корпуса от стъкло и неръждаема стомана. Цветовете, в които ще се предлага са Space Gray и Silver, като и двата модела имат черна рамка около дисплея и сертификат IP67 за водо и прахо устойчивост.

OLED дисплеят е първият в iPhone и предлага повече цветове в реално време, повече контраст, поддръжка на Dolby Vision и HDR 10 и True Tone.

За повече от десетилетие намерението ни беше да създадем iPhone, който е изцяло дисплей и iPhone X е реализацията на тази идея“ каза Джони Айв, главен дизайнер на компанията. „С въвеждането на iPhone преди десет години, революционизирахме мобилния телефон с Multy-Touch. iPhone X бележи нова ера, в която устройството изчезва в усещането“.

Смартфонът има дисплей, подобен на този на 5.5 инчовия модел, но тялото му е по-близо до размера на iPhone 8 със своята височина от 143.6 мм, широчина 70.9 мм и дебелина 7.7 мм.

Стъкленото му тяло е в основата на поддръжката на Qi базирана индуктивна функция за безжично зареждане, която ще позволи той да се зарежда с подложките на различни фирми, като Belkin и Mophie. Apple има и своя собствена подложка AirPower, която може да зарежда едновременно телефон, слушалки и часовник, но тя няма да се появи на пазара преди следващата година.

airpower

Както вече знаем от последните изтичания, iPhone X няма хоум бутон и сензор за пръстови отпечатъци. Вместо това за идентификация ще се използва новата система Face ID за лицево разпознаване, която става възможна благодарение на TrueDepth камерата на предния панел, която има точков проектор, инфрачервен сензор и илюминатор за осветление.

Флагманът на компанията използва по-бърз A11 Bionic чип и може да се научи да картографира и разпознава лицето на потребителя, без значение от промяна в прическата, или поставянето на очила. Това ще се използва както за отключването му, така и за потвърждаване на трансакции в Apple Pay и достъп до защитени приложения.

Както и при Touch ID, данните за Face ID се съхраняват в защитен анклав, а обработката им се извършва изцяло в самото устройство. В iCloud не се качват данни за лицевото разпознаване. Face ID отключва телефона само когато вниманието на потребителя е насочено към него и е внимателно проектиран, за да не може да бъде заблуден със снимка и дори с порфесионално изработена сценична маска.

Камерата TrueDepth е 7 мегапикселова и има широко заснемане на цветовете, стабилизация и автофокус, точно управление на експонацията и поддържа режим Portrait, което дава възможност за много по-добри селфита.

Отделно от това имаме f/1.8 широкоъгълна камера, сдвоена с f/2.4 телеобектив, които са оборудвани с нови цветни филтри, по-дълбоки пиксели и нов процесор за обработка, широко заснемане на цветовете, по-добри снимки на слаба осветеност и с по-висока разделителна способност. Тук е и Quad LED True Tone светкавицата, която предлага новата функция Slow Sinc за по-равномерни осветен фон.

Що се отнася до видеото, iPhone X предлага по-добра стабилизация, 4К видео до 60 кадъра в секунда и 1080р до 240 кадъра в секунда. Новата функция за портретен режим Portrait Lightning позволява регулиране на осветлението в рамките на кадъра в реално време и драматични светлинни ефекти.

Двете камери на смартфона са проектирани да работят с добавена реалност и са калибрирани с нови жироскопи и акселерометри за по-точно проследяване на движението.

Чипът A11 Bionic предлага проследяване, разпознаване на сцени и впечатляващи графики за „най-доброто AR изживяване“.

Предната TrueDepth камера има и забавна функция, наречена Animoji, чрез която можете да генерирате анимирани емоджита, които записват вашите съобщения и ги предават със съответното изражение и мимики на получателя на съобщението. Камерата може да анализира над 50 мускулни движения в различни области на лицето, за да имитира изражения и използва собствения глас на потребителя за емоджитата. Ще ги намерите предварително инсталирани в приложението iMessage на iPhone X.

iphonexanimojifacialexpression

Apple използва и нов контролер за производителността от второ поколение, който може да използва всичките 6 ядра на процесора по едно и също време, за да постигне до 70% по-добра производителност при многофункционални натоварвания.

Ако се питате как ще работите с операционната система, без познатия ни хоум бутон, то това става лесно и интуитивно, само с приплъзване нагоре от долната част на екрана, където има своеобразен док, подобен на този при iPad. Siri може да бъде извикана освен с познатата ни фраза Hey Siri и със задържане на бутона за включване и изключване, който се използва и за извършване на покупки с Apple Pay.

И накрая това, което вълнува всички фенове – iPhone X ще е наличен в 64 и 256 GB варианти, като цената му започва от 999 долара, предварителните поръчки ще започнат на 27 октомври, а продажбите – на 3 ноември.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *