post

В много държави iPhone вече замести кредитните карти, но следващата стъпка е далеч по-интересна, защото се отнася за шофьорската книжка. В Делауер вече започнаха тестовете на мобилен шофьорски лиценз (mDL) , които ще проверят дали приложението за смартфони е достатъчно сигурно, за да може да пази данните, като същевременно то има редица предимства пред пластиките.

Към момента, за да потвърдят, че са на законова възраст за употреба на алкохол, потребителите в САЩ трябва да покажат карта с адреса и рождената си дата, а даването на адреса може да ги изложи на потенциален риск от обир или злоупотреби. mDL обаче потвърждава, че човекът е на нужната възраст, без да разкрива други важни подробности. Приложението има и друго важно предимство – информацията в него може да бъде достъпена от полицията, преди тя да е успяла спряла автомобила в тежък трафик например. Достъпът до mDL изисква ПИН или лицево разпознаване, за разлика от пластиката, която може да бъде лесно видяна от всеки, дори и крадец на самоличности.

Пилотната програма е отговор на опасенията от хакерство, защото не всички устройства са така сигурно като iPhone, но може би е и отговорът на въпроса защо дигиталното копие на шофьорска книжка все още не е така разпространено в смартфоните в САЩ. Тя ще продължи 6 месеца, за да бъде тестван mDL в реални условия, преди да бъде приложен за повече от 800 000 шофьори, като в нея участват само 200 държавни служители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *