post

Apple представи новата iOS 14, която носи основни промени в дизайна на началния екран, нови функции, актуализации за съществуващите приложения, подобрения за Siri и много други оптимизации.

Говорейки за началния екран, няма как да не споменем уиджетите, който вече могат да се използват и там, при това в различни размери. С функцията Smart Stack iPhone избира правилния уиджет, който да се покаже възоснова на времето, местоположението и активността. Всяка страница на началния екран може да показва уиджети, персонализирани за работа, пътуване, спорт и прочие. Разделът Today също е преработен и има галерия уиджети, от които можете да избирате и да ги персонализирате. Плъзгането до края на страницата с приложение отваря нова библиотека, в която можете да видите всичко, инсталирано в телефона ви с един поглед. Приложенията са организиране в папки, които интелигентно ги класифицират, а новоизтеглените могат да се добавят към началния екран, или в библиотеката.

Към новите мерки за пестене на място можем да добавим и обажданията и заявките към Siri, които вече ще се показват в малък банер, вместо на цял екран, или в анимирана икона в долната част за гласовия асистент.

Нова е и функцията Picture in Picture, с която можете да гледате клип по време на разговор, или използване на друго приложение, докато видеото се визуализира в малка икона, която може да се позиционира навсякъде. Siri вече е по-интелигентна и може да отговори на повече въпроси с информация от интернет, както и да изпраща аудио съобщения.

Apple е добавила и клипове на приложенията, които позволяват използването на някои от функциите им, без да е нужно да се изтегля цялата апликация. App Clips работятчрез проектираните от компанията кодове, NFC маркери или QR кодове и могат да се споделят в съобщения, или в Safari.

Говорейки за Messages, трябва да споменем възможността за закачване на важни разговори в горната част на екрана на приложението и новата функция за вградени отговори, които могат да се използват в съобщенията и груповите чатове. Добавена е и функцията @mention, което означава, че дори и даден чат да е заглушен, споменатият потребител ще получи съобщение. Снимките в груповите чатове могат да бъдат персонализирани с изображения, или емоджита, а иконите в горната част показват кой е писал последен. Има нови опции за Memoji, които включват още прически, възраст, лица и нови стикери, които ще направят изображенията по-изразителни.

В приложението Health компанията е добавила поддръжка за проследяване на съня с Apple Watch и списък за здравословен контрол и управление на функциите за безопасност.

Weather предоставя повече информация за тежки метеорологични събития, диаграми за валежи за следващия час и отчитане по минути, прогнози за дъжд и прочие функции от приложението Dark Sky, което компанията закупи.

Maps има указания за колоездене, които взимат предвид натовареността на улицата и това дали има стълби по маршрута, а за притежателите на електрически коли е добавена маршрутизация с EV зярядни.

Една от най-интересните възможности е тази iPhone да се използва за отклчване на автомобила още през следващата година с помощта на U1 чипа, а създадените ключове ще могат да се споделят и деактивират, чрез iCloud. CarPlay получава нови тапети и нови типове приложения за паркиране, зареждане на електрически превозни средства и бърза поръчка на храна. Home е още по-интелигентно с предложения за автоматизация и бутон за бърз достъп до контролния център плюс функция Adaptive Light, позволяваща регулиране на цветната температура на осветлението. Лицевото разпознаване подволява на камерите и звънците да определят кой посетител е на вратата, а HomeKit Secure Video поддържа зони за активност.

Новото приложение, разработено от компанията е Translate, което ще предоставя текстови и гласови преводи от и на 11 езика.

С iOS 14 AirPods безпроблемно и автоматично ще се прехвърлят между устройствата, а същевременно ще получат и нова функция Surround Sound. Find My ще включва поддръжка и на продукти и аксесоари от трети страни.

Може би се питате кои модели iPhone ще получат iOS 14 тази есен, а отговорът е, че новата версия ще е съвместима с iPhone 6s и по-новите устройства на компанията. Към момента вече е достъпна бета версията за разработчици, а публичната ще пристигне следващия месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *