post

Intel представи новото поколение процесорна архитектура, което ще навлезе при чиповете от следващата година. Тя се казва Sunny Cove и ще се използва от процесори в сериите Core и Xeon, съобщава Ars technica.

Чиповете ще разполагат с нови инструкции, които ще им позволят да се справят по-бързо и ефективно с компресия на файлове, криптография и др. Intel казва, че това ще направи процесорите 75% по-ефективни в компресията спрямо предишното поколение.

Sunny Cove ще бъде произвеждан по 10nm технология. Той е версия на Skylake, като ще може да работи с повече инструкции, ще има по-малка латентност и подобрени буфери. Level 1 кешът е с 50% по-голям. Sunny Cove ще може да работи с до 5 инструкции в един цикъл.

Друга голяма промяна ще е възможността за значително увеличаване на RAM-а. Тези процесори ще поддържат до 4 петабайта физическа RAM и до 128PB виртуална RAM. Подобрен е и IPC за еднонишков код, като така всичко трябва да стане много по-бързо.

Intel казва, че първите процесори Core със Sunny Cove ще се появят на пазара през втората половина на 2019 г. През 2020 г. ще се появи и WIllow Cove – преработена версия на Sunny Cove с нови функции за сигурност, кеш и др. През 2021 г. се очаква и Golden Gove с още подобрения в сигурността, машинно обучение, 5G.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *