post

Intel започва разпространението на новите, подобрени ъпдейти, които да намалят риска на уязвимсотта Spectre, съобщава Ars technica. Ъпдейтите са за процесорите от поколенията Skylake, Kaby Lake и Coffee Lake във всичките им варианти.

По-конкретно, обновленията са за втория вариант на Spectre. Чрез него зловреден код може да получи достъп до паметта на чипа и да вземе информация, която трябва да е защитена.

Ъпдейтът прехвърля повече контрол над операционната система, която да може да попречи на даден процес да влияе на дейността на друг процес. Обновлението идва около месец след като предишните ъпдейти бяха оттеглени.

Причината беше, че те се оказаха дефектни и водеха до рестартирания на някои компютри. Първоначално се смяташе, че това засяга само по-старите поколения Broadwell и Haswell. Оказа се обаче, че и по-новите поколения също имат този проблем.

За разлика от тях обаче, старите Broadwell и Haswell все още не са получили ъпдейт. Същото важи и за поколенията Sandy Bridge и Ivy Bridge. В момента ъпдейтите за тях са в бета версия и се тестват от производителите. Няма ясен срок кога ще са готови за разпространение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *