post

Международната организация за гражданска авиация (International Civil Aviation Organization, ICAO), специализирана институция към ООН, излезе с предложение за създаване на глобален регистър на дроновете в рамките на по-широки инициативи за разработката на общи правила за полети и контрол на безпилотните летателни апарати. Макар ICAO да не може да налага правила на страните, в хода на симпозиум в Монреал на нея беше предложено да създаде регистър за осигуряване на достъп до данните в реално време.

Единният регистър ще позволи да се избегне създаването на няколко бази данни в полза на универсална услуга, която ще осигури на правоохранителните органи дистанционно да идентифицират и проследяват безпилотните летателни апарати заедно с техните оператори и притежатели. Предложението е постъпило във връзка с нарастването на използването на дронове в САЩ, Европа и Китай, което увеличава опасенията от сблъсък на безпилотните летателни апарати с обикновените самолети наред с възникването на проблеми с идентификацията.

Засега не е ясно кой ще управлява единната база данни, макар че ICAO може да се справи и сама с тази роля. Предложението на ICAO обаче може да се сблъска с протести на потребителите, които през миналата година остро реагираха на създаването на регистър на дроновете в САЩ от Федералното управление за гражданска авиация.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *