post

IBM съобщи за създаването на първите биоразградими наночастици, които имат способността да откриват и унищожават резистентни на лекарства бактерии.

Резултатите от изследванията на IBM разкриват нови видове наночастици, които се привличат от клетки на стафилококовите бактерии, резистентни към антибиотика метицилин.

По този начин те унищожават стафилококовите бактерии, без обаче да увреждат здравите клетки.

Това откритие може значително да подобри ефективността при лечение и е един от примерите как новите технологии допринасят за развитие и подобрение на медицината.

„Новите начини за лечение на заболявания, както и достъпността на здравните услуги в цял свят са от решаващо значение за здравето на населението” смята д-р Даниел Грул Research Staff Mamber, IBM Research Almaden.

IBM инвестира 6 милиарда долара годишно за проучване и разработване, като голяма част от тази сума се влага в сферата на здравеопазването.

Компанията има дългогодишна история в създаването и свързването на системи за обмен на информация за пациента.

За да отпразнува стогодишния си юбилей компанията създава “икона на прогреса”, която представя приноса на IBM към борбата със заразни болести и приноса към световното здраве.

От първия апарат за разделяне на кръвта на съставките, който доведе до лечение на левкемия, първият сърдечно-белодробен апарат, който поддържа пациента в будно състояние по време на операция, до ексимер лазер, използван в очна хирургия LASIK, IBM прави сериозен принос в сферата на здравеопазването и естествените науки.

Един на всеки осем жители, живеещи на Земята днес, ще бъде на възраст над 65 години през 2030 г., над един милиард хора са с наднормено тегло и 388 милиона души ще умрат от хронично заболяване през следващите 10 години. Затова в днешни дни IBM се фокусира върху подобряване на здравеопазването, като разработи нови модели за предоставяне на здравни услуги, обединяващи здравна информация и детайлен анализ на медицински данни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *