post

Новият гласов асистент Google Duplex премина така наречения тест на Тюринг. Екипът на технологичния гигант демонстрира новия помощник по време на тазгодишната конференция за разработчици. И новината накара много хора да се чудят дали това е знак за предстоящи „тъмни дни“, в които изкуственият интелект ще има надмощие над нашия.

Тестът на Тюринг е създаден от учения Алън Тюринг през 50-те години на миналия век. Ролята му е да се определи дали част от изкуствения интелект може да имитира човек толкова добре, че друг човек да не може да открие разликата.

Помощникът на Google има всички речеви особености като нашите и, изглежда, не му е никак трудно да убеди събеседника си по телефона, че е истински човек. Но какво ще стане с човешкото взаимодействие, ако научим роботите да взаимодействат по същия начин?

По време на демонстрацията на сцената бяха разиграни разговори с редица фирми, включително фризьорски салон и китайски ресторант. В нито един момент нито един от хората на другия край на линията не подозираха, че субектът, с който взаимодействат, е робот. Според компанията, вече са генерирани стотици подобни контакти в хода на развитието на технологията.

Duplex вероятно ще бъде въведен в центровете за обслужване на клиенти. Така че, вместо да разговаряте с оператор, за да получите компетентна помощ, следващия път, когато се обадите на банката, доставчика на интернет или на електроенергийната компания, дигиталният асистент ще може директно ви помогне. Услугата има потенциала да направи революция в начина, по който взаимодействаме с компютърните системи. А дали сме в опасност? Предстои да видим.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *