post

Приложенията и игрите с добавена реалност ще станат достъпни за стотици милиони Android смартфони до края на следващата година, обеща Амет Сингх, ръководител на VR подразделението на Google на скорошната среща на високо равнище в Лисабон.

Google вече е потвърдила, че планира да въведе съвременна AR поддръжка за около 100 милиона устройства преди края на тази година, но дългосрочната цел на компанита е да трансформира още повече устройства в машини, готови за AR през следващите 12 месеца. Разгръщането няма да покрие само смартфоните от висок клас, тъй като гигантът се стреми към масовия пазар и своето следващо „голямо нещо“ в технологиите.

Добавената реалност ще се превърен в основна характеристика на повечето Android устройства през следващите няколко години“ обяви Сингх, като допълни, че телефоните от среден и нисък клас също ще бъдат актуализирани.

Тази готовност за AR ще бъде постигната благодарение на SDK на ARCore, който позволява на разработчиците да въведат AR възможности за почи всяко устройство с Android, без за целта да са необходими допълнителни сензори, или друг хардуер.

Добавената реалност може да бъде забавна технология, с която да играете, като в основата и стои наслагването на цифрово съдържание върху реалния свят, използвайки нещо като карта и камерата на смартфона. Според Сингх, проектът ARCore се изпълнява по план, а екипът му помага на разработчиците да създават нови преживявания. Красноречив пример за използване на добавената реалност е изключително популярната игра Pokemon Go, която вече е донесла над 1 милиард долара приходи само от вътрешни покупки в приложението.

Сингх подчерта също и предимствата на AR при пазаруване, които се използват от марки като IKEА, която вече има подобно приложение за iOS. Понастоящем ARCore се предлага само за устройствата Pixel и Pixel 2, но това ще се промени съвсем скоро.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *