post

Днес множество компании пробват силите си в създаването на квантов компютър. За да не остане по-назад, и Google също – компанията обяви, че вече има работещ прототип на 6-кубитов квантов процесор, а специалистите й разработват компютър с 50 кубита. Най-мощният за момента.

Учените планират да създадат своето квантово устройство до края на тази година. В случай на успех, Google ще е първата, която ще създаде компютър, далеч надвишаващ възможностите на съществуващите суперкомпютри.

quantum-computing 2

Разработеният 6-кубитов квантов чип на Google се използва като полигон за отработка на технологиите за създаване на кубити и организиране на връзките между тях. Създаването на този компютър е отнело две години.

“Предстои ни още много работа, в частност, в областта на разположението на кубитите така, както те ще се разполагат в чиповете на големите квантови системи. Всички разработени от над процеси работят и ние сме готови да направим по-голям качествен скок. Това ще е създаването на системи с 30-50 кубита и тези системи вече се разработват”, казват изследователите на Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *