post

Компанията Google е внесла официално предложение, с което цели да се споразумее с антитръстовата комисия на ЕС по делата за монопол, които се водят срещу търсачката в момента. Сагата продължава над 2.5 години, като американците ги грози внушителна глоба от 3.8 милиарда долара, ако бъдат намерени за виновни.

Основна точка в предложението на Google ще е ясното маркиране на резултати при търсене, когато те касаят продукт на интернет компанията. С това ще има ясно разграничение между техните услуги и тези на конкуренцията.

Именно това е основното оплакване срещу Google – че привилегирова своите продукти при търсения във виртуалното пространство.

Освен това, американската компания обещава да налага по-малко ограничения върху външните реклами.

За сметка на това, предложението на Google изключва възможността да платят глоба за своите действия. Вероятно тази позиция няма да се хареса на компаниите, оплакващи се от бизнес практиките на търсачката.

Любопитно е, че европейският комисар по конкуренцията Хоакин Алмуня изрично посочва, че с Google ще бъде сключен договор, а не споразумение на добра воля. Така ако търсачката не промени своите бизнес практики, то е възможно да платят още по-сериозна глоба.

Тепърва предстои да видим дали предложението на Google ще бъде прието от ЕС или напротив.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *