post

Служители, работещи за стотици фирми, разработващи софтуер, четат частните съобщения на потребителите на Gmail, съобщи The Wall Street Journal.

Преди една година Google обеща да спре да сканирането на входящите кутии на потребителите на Gmail, но на практика компанията не е направила много за защита на входящите кутии от външни софтуерни разработчици, смятат от медията. На най-голям риск от четене на личните си съобщения са изложени потребителите на Gmail, които са се регистрирали за „услуги, базирани на електронна поща“, „сравнения на цени при пазаруване“ и „автоматизирано планиране на пътувания“.

Стотици разработчици на приложения „сканират“ по електронен път входящите пощенски кутии на хората, регистрирали се за някои от тези програми, а в някои случаи самите служители извършват прочитането.

От Google са отказали коментар, съобщава вестникът.

Разкритията идват в лош момент за Google и Gmail – най-голямата в света услуга за електронна поща с 1,4 милиарда потребители. Всички високотехнологични компании в Съединените щати и в Европа са подложени на силен натиск да направят повече, за да защитят личните данни и поверителността на своите потребители и да бъдат по-прозрачни относно всички страни, които имат достъп до данните на хората. Повишеният контрол е пряко следствие от скандала с Cambridge Analytica – компанията, обвинена в злоупотреба с личната информация на повече от 80 милиона потребители на Facebook в опит да се влияе на изборите.

Снимка: Wikipedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *