post

Google се ангажира, че нейната работа в областта на изкуствения интелект няма да послужи за производството на оръжия или на каквото и да е друго нещо, което може да нарани хората. Ангажиментът бе поет след полемиката, която породи сътрудничеството на компанията с Пентагона, предадоха световните агенции.

“Осъзнаваме, че една толкова мощна технология поражда важни въпроси за употребата ѝ”, написа в блога на компанията нейният шеф Сундар Пичай. След това той изброи етичните принципи, свързани с използването на изкуствения интелект, които компанията се ангажира да спазва. Google обещава например да не помага на мисии за надзор, осъществяван чрез средствата ѝ за изкуствен интелект.

Пичай обаче уточни, че компанията няма да се откаже да работи с армията в много други области като киберсигурността или пък спасителни мисии.

От няколко седмици компанията е изправена пред бунт на хиляди свои служители, разгневени от нейното сътрудничество с Пентагона с цел подпомагане на дроновете да различават по-добре цели чрез изкуствения интелект. Според американски медии Google е решил миналия петък да не подновява този договор с Пентагона, когато му изтече срокът през 2019 г.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *