post

Google не е задължен да проверява съдържанието на сайтовете, които показва в резултатите на интернет търсачката си. Това е решението на Федералния съд в Германия, съобщава агенция Reuters.

Компанията беше съдена от двама души, които използваха задължителното в ЕС “право да бъдеш забравен” и искаха Google да проверява сайтовете, които показва в търсачката си. Те искаха компанията да проверява дали сайтовете не разпространяват невярна информация, лъжат, манипулират или вършат други нередни дейности.

Според съда обаче, всеки оператор на интернет търсачка не е длъжен да прави всичко това. Той е длъжен да реагира единствено, ако бъде уведомен от потребител и оплакването е основателно. Ако интернет търсачките бъдат задължени да проверяват сайтовете предварително, това е против бизнес модела им на търсачки, който е одобрен от институциите и желан от обществото, казва съдът в аргументите си.

“Без помощта на такива търсачки ще бъде невъзможно за хората да използват смислено интернет заради лавината от информация, която се съдържа в него”, казва още съдът.

Самата компания казва, че и в момента прави всичко необходимо, за да изпълнява “правото да бъдеш забравен”, когато потребителите пожелаят това. Google казва, че през миналата година е получила искания да премахне над 2.4 млн. линка от търсачката си и е махнала 43% от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *