post

Google не е длъжна да гарантира предварително, че на сайтовете, които показва, не присъстват клевети. Това реши Върховният съд на Германия, цитиран от агенция “Ройтерс”.

Делото е повдигнато от двама души, които са искали търсачката да не показва сайтове, където те са били обект на вербални атаки от потребители. Според тях Google трябва да прекрати показването на страниците в бъдещи търсесения, да им плати обезщетение и да ги снабди с информация за потребителите, които са ги обиждали, тъй като е отчасти отговорна за нарушението на правата им.

Според съда обаче операторът би трябвало да предприема действия, само ако е уведомен за ясно различимо нарушение на права, а не да проверява предварително дали съдържанието, което показва, е допустимо.

“Въвеждането на общи задължения за инспектиране на съдържанието сериозно ще затрудни бизнес модела на търсачките, а той е одобрен от законодателите и желан от обществото”, гласи решението на съда.

През май 2014 г. Европейският съд обяви, че хората имат право да искат онлайн търсачките да премахват линкове към остаряла или невярна информация за тях. Решението бе взето по делото на испанския адвокат Марио Костеха Гонсалес, който искаше Google  да спре да показва линк към статия от 1998 г. за негови неплатени (по онова време) дългове. Това бе едно от най-важните съдебни решения за т.нар. “право да бъдеш забравен”. Оттогава насам търсачката е получила искания да премахне над 2.4 млн. линкове към сайтове и е приела около 43% от тях.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *