post

Големите технологичини корпорации отдавна воюват на принципа “всеки срещу всеки и във всички сегменти”. Поредното доказателство за тази тенденция е анонсираната от Google нова гейм платформа Stadia, която според Сундар Пичай, шеф на онлайн гиганта има за цел ни повече, ни по-малко да се превърне в “гейм платформа за всеки”.

Stadia включва “облачен” компонент, базиран на Google cloud и симпатичен гейм контролер. Третият компонент може да бъде устройство като Chromebook или Chromecast, но също и най-обикновен персонален компютър, разполагащ с уеб браузъра Chrome на Google.

По този начин на практика компанията свежда предимствата на гейм конзолите до възможностите на всеки потребител.

Екипът на Google демонстрира Stadia по време на Game Developers Conference в Сан Франсиско, а вицепрезидентът Фил Харисън показа как се играе Assassin’s Creed Odyssey и колко лесно е да се премине от едно устройство към друго по време на игра.

Именно това изглежда ще е ключовият компонент на Stadia – възможността да играем една и съща игра на различни устройства.

Едноименният гейм контролер от своя страна поддържа WiFi и има Google Assistant. Платформата позволява игра в 4K резолюция с 60 fps i съраунд звук. Първата игра, анонсирана за новата платформа е предстоящо заглавие от поредицата Doom – Doom Eternal, което ще има за цел да представи технологичния потенциал на Stadia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *