post

Google най-вероятно ще се откаже от проекта си за цензурирана търсачка в Китай. Това съобщава The Intercept, като се позовава на свои източници в компанията.

През последните седмици компанията си навлече много критики заради появяването на информация, че работи с китайските власти за създаване на цензурирана версия на търсачката си. Дори много служители на Google бяха против и започнаха подписки.

Според The Intercept вътрешните противоречия са били доста по-сериозни и са в основата на прекратяването на разработката. Тя се е базирала на информация от сайта 265.com, който е собственост на Google. Екипът по защита на личните данни в Google обаче не е бил информиран, че данни от този сайт се използват за обучение на цензурираната търсачка с кодово име Dragonfly.

Смисълът на този сайт беше именно да пази данните на потребителите. След появата на информацията в медиите, от екипа по защита на данните са били “бесни” и след серия срещи на Dragonfly бил забранен достъпът до данните от 265.com.

Прекратяването на достъпа до тази база практически спира разработката и на Dragonfly, защото цензурираната търсачка много зависи от тази информация. Пред BusinessInsider говорител на Google коментира единствено, че компанията няма планове да пуска собствена търсачка в Китай, но търси начини да предлага услуги на този пазар.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *