post

Вчера Google пусна най-големия ъпдейт на Gmail от години насам. Компанията предлага някои от водещите функции на Inbox, както и някои нови, наред с освежен дизайн.

Вече имаме странична лента с вграден Google Calendar, Tasks и Keep интеграция, които са едни от най-полезните допълнения, но първото, което ще забележите е възможността да предприемате някои действия по имейлите от самата пощенска кутия. Като задържите мишката върху някои от тях, без да кликвате, ще видите икони за архивиране и изтриване, както и за означаване като прочетено, без да е нужно да сте го прочели и връзка към новата функция „snooze”.

Когато се опитате да отложите имейл, Gmail ви дава възможност да го направите отново през деня, на следващия ден, по-късно през седмицата, през уикенда или следващата седмица. Това, което е странно е, че Snooze е налице само за входящата поща.

Следващата функция „Nutging” също е полезна. Google използва интелигентните възможности на AI, за да пренесе в интернет функцията, с която може би сте запознати от мобилната версия.

Другага основна нова функция е „Confidential mode” – можете да изберете колко време получателят ще чете имейла, като той няма право да го копира, вмъква, изтегля, или разпечатва, а след това време вашето съобщение с поверителна информация ще изчезне. За допълнителна сигурност можете да добавите двуфакторно удостоверяване, като получателят ще получи SMS с паролата, генерирана от Google, за да може да прочете имейла.

Вече имаме известия с висок приоритет, които ще ви уведимят за нов имейл, ако Google прецени, че това наистина е важно и можете да забраните приложения, които ви подтикват да се отпишете, когато изглежда, че сте спрели да четете съобщенията в даден бюлетин.

Gmail получава също така нов вграден офлайн режим и можете да съхранявате имейли до 90 дни и да търсите в тях, но тази възможност ще стане достъпна в следващите дни.

Както вече бегло споменахми, имаме и странично дясна лента с умните уиджети на Google Calendar, които ви позволяват да прегледате събитията за деня и да добавяте нови от входящата си поща. В нея ще намерите и Google Keep, за съставяне на бележки, въпреки че няма как да ги прикачите към съобщенията си и Google Tasks. Имате възможността да плъзгате и пускате в страничната лента имейли, за да създавате нови задачи.

Всичко това е подкрепено с нов дизайн, който се чувство по-скоро като опресняване, отколкото като голям ъпддейт. Както и преди можете да избирате между три настройки – default, comfortable и compact, а настройката по подразбиране заслужава повече внимание, тъй като идва с нова функция за прикачване на клипове. За разлика от Inbox, Gmail няма да ви даде пълна визуализация на изображението, но можете да кликнете направо върху прикачения файл, без да отваряте имейла.

Трябва да отбележим още, че стандартните функциии на Gmail продължават да са налице – можете да използвате приоритетни пощенски кутии и съобщения със звезда, да сортирате и филтрирате имейлите в различни папки и да използвате автоматични филтри.

Новият дизайн вече се разпространява и към обикновените потребители, а както обикновено, първоначално ще можете да превключвате между старата и новата версия за известен период от време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *