post

Facebook започва да анализира какви данни са били взети от Cambridge Analytica и да предупреждава засегнатите потребители. Новата функция е автоматична и постепенно ще се появи като известие в профилите на всички потребители, съобщава Wired.

Постепенно потребителите ще видят съобщение със заглавие Protecting Your Information в профилите си. То ще описва накратко проблема и ще представя част от новите мерки на Facebook.

Ако данните на дадения потребител може да са засегнати от Cambridge Analytica, съобщението ще описва ситуацията и ще има бутон за повече информация. Ако данните на потребителя не са засегнати, то съобщението ще му напомня да провери в настройките кои сайтове и приложения имат достъп до личната му информация.

Новата функция ще е част от поредица мерки, които Facebook предприема на фона на скандала с Cambridge Analytica и в седмицата на явяването на Марк Зукърбърг пред американския Конгрес. Междувременно, самата Cambridge Analytica отрича да е нарушавала законите и смята, че всичко е било по правилата. Според Facebook, компанията обаче неправомерно е взела данните на до 87 млн. души.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *