post

Изображение на Вилендорфската Венера – фигурка на близо 30 000 години, смятана за шедьовър на палеолитното изкуство, бе цензурирано във Facebook, съобщават от Природонаучния музей във Виена, където творбата е изложена.

Статуетката, изобразяваща гола женска фигура с пищни форми, е открита в австрийското селище Вилендорф в началото на 20 век. Това е най-популярното в света праисторическо изображение на жена.

Facebook обаче премахнал снимката от послание, постнато в края на декември м.г. от активистката в областта на италианското изкуство Лаура Гианда. С това бе потвърдена информация на специализираното издание “Арт нюзпейпър”.

“Смятаме, че археологическа находка и по-специално подобна икона не трябва да бъде забранена във Facebook, както и което да е друго произведение на изкуството”, отбелязват от музея.

“Няма никаква причина Природонаучният музей във Виена да покрие с нещо Вилендорфската Венера и да скрие голотата й, независимо дали в помещенията му или в социалните мрежи”, възнегодува директорът му Кристиан Кьоберл. Той увери, че не е чул някой да е бил скандализиран, когато видял творбата, предадоха Франс прес и БТА.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *