post

Части от „Декларацията на независимостта“, публикувани във Facebook от вестник в Тексас, бяха свалени по-рано тази седмица, след като социалната медия ги маркира реч на омразата, съобщи Business Insider.

Постът вече е възстановен, а от Facebook поднесоха своите извинения.

Вестникът The Vindicator – медия на окръг Либърти в Тексас, през седмицата започна да публикува извадки от „Декларацията на независимостта“ в чест на 4 юли. Оказва се, че в един от постовете се съдържа фразата „диваци индианци“, която, изглежда, е нарушила общностните стандарти на Facebook.

Ето и пълното изречение:

„Той разпали вътрешни бунтове сред нас и се опита да изправи срещу заселниците в нашите погранични райони безмилостните диваци индианци, чието всеизвестно правило за водене на война е безогледното унищожение на хора от всяка възраст, пол и положение.“

„Автоматизираните системи на Facebook са открили използването на „диваци индианци“ в поста и са задействали платформата за свалянето на този пост“, обясняват от компанията. Но след като редакторите на The Vindicator публикуват новина за това на 3 юли и уведомяват Facebook, компанията е възстановила публикацията и се е извинила.

„Постът е премахнат по погрешка и е възстановен веднага щом беше разгледан от нас. Ние обработваме милиони съобщения всяка седмица и понякога се случват недоразумения“, коментира говорител на Facebook пред Business Insider.

Това обаче е само най-новият пример за грешка, която прави алгоритъмът за разпознаване на реч на омразата на Facebook. Социалната мрежа използва както хора, така и машини, които да преглеждат публикациите. От там обявиха, че планират да наемат още хиляди човека, които да преглеждат и рецензират за подозрително съдържание.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *