post

Социалната мрежа Facebook пусна версия на приложението за съобщения Messenger, предназначена за деца, съобщи БТА, като цитира Associated Press.

Приложението е насочено към деца под 13 години, които според правилата на Facebook  все още нямат право на собствен акаунт. То дава възможност на малките потребители да разговарят с родителите си и с одобрени от тях приятели.

Messenger Kids предлага на родителите и редица инструменти за контрол – услугата няма да позволява децата сами да добавят приятели или да трият съобщения – това могат да правят само възрастните.

Децата все пак нямат собствен акаунт във Facebook  и вместо това ще използват “разклонение” от акаунта на майката или бащата. Характеристиките на приложението са разработени предвид интересите на децата, които често изпращат картинки, емотикони и харесват постове.

Законите в САЩ забраняват на интернет компаниите да събират лични данни за деца под 13 години без съгласие на родителите им и налага ограничения върху рекламите, насочени към подрастващи. Поради тази причина Facebook  и много други социални медии забраняват присъединяването на малки деца.

Въпреки това милиони деца се включват в социалната мрежа със или без знанието на родителите си. Затова сега Facebook действа прагматично, предлагайки на младите потребители услуга, разработена специално за тях, отбелязва експерт. Компанията посочва, че детското приложение няма да показва реклами или да събира данни за маркетингови цели. Социалната мрежа допълва, че потребителите няма да бъдат автоматично прехвърляни във “възрастната” версия с достигане на необходимата възраст, въпреки че може да им бъде дадена възможност да прехвърлят контактите си.

Messenger Kids е достъпно в САЩ за устройствата на Apple, версии за операционната система Android и таблетите на Amazon ще бъдат пуснати по-късно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *