post

Facebook е получила над 2000 въпроса от американския Конгрес, които са част от изслушванията на Марк Зукърбърг след скандала с Cambridge Analytica. Компанията вече е готова с отговорите им и ги е изпратила на Конгреса, който ги направи публични.

Отговорите са на общо 452 страници, като обхващат най-различни теми. Една от по-интересните теми е как Facebook събира данните на потребителите. Компанията казва, че това става след като потребителите дадат своето съгласие.

След това събира данни като контакти, SMS история, статистика на потреблението, дори покупки, които са направени през платформата на Facebook. Събира се и информация за взаимодействията на други потребители с конкретния потребител. Пазят се и дори данни за силата на сигнала на мобилната клетка, от която е използвано устройството В някои държави има специални защити за данни като религия, политически интереси и др., като събирането на такава информация е съобразено с местните закони.

Facebook потвърждава, че разрешава на бизнес партньори да използват тази информация и да я комбинират с техни данни, които са събрали от други източници. Компанията обаче изисква тези компании да имат всички нужни разрешителни.

Като цяло в отговорите на Facebook няма нищо ново или неочаквано. Тя потвърждава вече известни неща и отклонява някои въпроси, на които и преди не е давала отговори.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *