post

Facebook продължава с даването на повече информация какви данни събира за потребителите и как. Това включва и събиране на информация дори когато потребителите не са влезли в профилите си и сърфират по сайтове извън социалната мрежа, обяви Facebook в блога си.

“Когато посетите сайт или приложение, което използва нашите услуги, ние получаваме информация дори да не сте влезели в профила си или нямате профил. Това се получава, защото другите приложения и сайтове не знаят кой използва Facebook”, коментира Дейвид Басер, продуктов мениджър на Facebook.

Информацията се получава от няколко места. Например плъгините на Facebook за “харесване” и споделяне. Функцията Facebook Login, за да не се прави нова регистрация в даден сайт, също има важна роля. Facebook Pixel и Facebook Analytics също събират доста информация за потребителите, която може да се използва за реклами.

Чрез всичко това се събира информация за браузъра, IP адреса, операционната система, бисквитки, обща информация като възраст, пол и т.н. Facebook казва, че информацията се използва и за сигурност, като се откриват злонамерени сайтове, както и се засичат опити за кражби на профили.

Компанията допълва, че в настройките на профила си, всеки потребител може да изключи персонализирани реклами, както и препоръчването на сайтове и приложения. Основната част от събираната информация обаче не може да бъде спряна.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *