post

Оплакванията заради данните, които Facebook пази, продължават. Браян Чен от The New York Times публикува още неочаквания разкрития, които е направил, след като е изтеглил и прегледал своите данни от профила си във Facebook. Оказва се, че социалната мрежа пази и информация, която потребителят е изтрил.

Подобни твърдения е имало и преди. Според чен обаче става дума за доста разнообразна информация. “Facebook знае много за мен – повече, отколкото искам да знае”, пише той.

В архива от своя профил той е открил и данни, които смята за изтрити, но не са. Например списък с всички “приятели”, които е изтрил. Не може да се изтрия и лични данни като рождена дата, телефонни номера, ако приложението е синхронизирано с контактите в смартфона и др.

Facebook пази и списък с всички влизания в социалната мрежа, устройствата и когато е възможно – местоположението. Няма и видим период на съхранение на цялата тази информация, като се пазят данни от цялото съществуване на профила.

Оказва се, че от архива става ясно на Чен, че около 500 рекламодатели, за които дори не е чувал, разполагат с някаква част от данните му. Facebook казва, че част от тези рекламодатели не са взели информацията от социалната мрежа, а от трети лица и са я качили в нея по време на рекламна кампания. Така тя се свързва и с профила на потребителя. Facebook вече обяви, че ще ограничи тази практика значително.

А за другите данни, компанията казва най-вече, че те се използват за по-добра работа на услугите. Изтритите “приятели” например се пазят, за да знае системата да не показва техните профили на потребителя и в  “спомените” на профила.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *