post

Facebook обяви, че няма да трие фалшивите новини от социалната си мрежа. Вместо това компанията планира да ограничава тяхното разпространение, съобщава БиБиСи.

Facebook води активна кампания против фалшивите новини и през тази година въведе поредица от мерки в тази посока. Въпреки това критиките към компанията продължават, че не прави достатъчно. Има и призиви, че тя просто трябва да трие фалшивите новини.

Компанията обаче е съзряла важна подробност. Често призивите за триене на фалшиви новини идват по адрес на мнения и анализи, които техни противници не приемат и смятат за фалшиви. В отговор, обвинените правят същите призиви към мненията и анализите на опонентите си.

“Смятаме, че ограничаването на такива Страница ще бъде в противовес с основните принципи на свободното слово. Вместо това ще намаляваме разпространението на индивидуални публикации, за които имаме сигнал от потребителите и са били проверени и потвърдени като фалшиви. Това означава, че тези публикации ще загубят около 80% от бъдещите си прегледи. Ще намаляваме показването и на Страници и домейни, които многократно споделят фалшиви новини”, казва Facebook в свое изявление.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *