post

Социалната мрежа “Фейсбук” изтри стотици руски профили и страници, свързани с така наречената “Фабрика за тролове”, обвинена от американски прокурори в разпространяване на фалшиви новини и дезинформация в предизборната кампания в САЩ през 2016 г., предаде “Ройтерс”, цитирана от БТА.

Социалната мрежа уточни, че много от изтритите акаунти и страници, както и постове и статии са били свързани с базираната в Русия Федерална новинарска агенция (ФАН), която миналата година за кратко се превърна в най-популярният медиен холдинг в Русия. Екипът по сигурността на “Фейсбук” заключил, че ФАН е “технологично и структурно свързана” с базираната в Санкт Петербург Агенция за интернет изследвания.

Пред “Ройтерс” изпълнителният директор на “Фейсбук” Марк Зукърбърг каза, че Агенцията за интернет изследвания “няколко пъти е действала така, че да измами и манипулира хората по света, и ние не ги искаме повече във Фейсбук”.

Изтритите акаунти и страници във “Фейсбук” са основно на руски език. Преди това “Фейсбук” само закриваше фалшиви профили или акаунти, в които се разпространяват фалшиви новини.

През февруари Агенцията за интернет изследвания заедно с две други фирми и 13 руснаци бяха обвинени от специалния прокурор Робърт Мюлър за намеса в президентските избори в САЩ (а американската администрация им наложи санкции). Според обвиненията Агенцията за интернет изследвания, наричана “Фабрика за тролове”, е ръководела “престъпен и шпионски заговор” за намеса в предизборната кампания в подкрепа на републиканския кандидат Доналд Тръмп и за очерняне на кандидатката на демократите Хилари Клинтън.

“Фейсбук”, най-голямата социална мрежа в света, е под натиск да подобри начина, по който използва личните данни на потребители, след като стана ясно, че данните на 50 милиона потребители са се озовали в ръцете на британската консултанска фирма “Кеймбридж аналитика”. По случая се прави проверка и в САЩ, и във Великобритания, припомня “Ройтерс”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *