post

Facebook загуби в последните два дни 60 милиарда долара от стойността си на фондовите пазари поради опасения, че нейните отношения с “Кембридж аналитика” може да навредят на репутацията й, да подплашат рекламодателите и да станат причина за въвеждане на по-строги регулации. Това става, след като компанията разтърсена от скандал, когато източник изнесе данни, че “Кембридж аналитика” (консултантска компания в сферата на политиката, която е била наета от Тръмп за предизборната му кампания през 2016 г.) е придобила неправомерен достъп до информация за 50 милиона потребители на социалната мрежа., отбелязва Ройтерс.

Facebook заяви, че данните са били събирани от Александър Коган – учен в областта на психологията, създал приложение в рамките на социалната мрежа, което е било свалено от 270 000 души. Според компанията след това той нарушил нейните правила, като предал данните за потребителите на “Кембридж аналитика”.

“Събитията през последната седмица са истински шок”, каза Коган пред Би Би Си. “Според мен по същество съм използван като изкупителна жертва, както от Фейсбук, така и от “Кембридж аналитика”, при положение че смятахме, че правим нещо съвсем обикновено”, допълни той.

Коган каза, че точността на тази база данни е била преекспонирана от “Кембридж аналитика”, както и че е било по-вероятно информацията да навреди на кампанията на Тръмп.

В интернет се появиха призиви за бойкот на социалната мрежа. Създателят на “WhatsApp” Брайън Ектън призова всички потребители на “Фейсбук” да изтрият профилите си там.

“Време е! Изтривайте “Фейсбук”, написа Ектън в собствения си профил в “Туитър”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *