post

Пъзел стаите или по-известни с английското наименование escape room станаха изключително популярни у нас през последните години. Един проект обаче е на път да засенчи десетките други escape – стаи в България с това, че обединява тази форма на забавление с технологиите за виртуална реалност. Свързахме се с Янко Иванов от екипа на проекта, за да разкаже пред читателите на Pixelmedia.bg какво представлява Escape Reality. Ето и самото интервю:

ВЪПРОС: Бихте ли разказали какво представлява Escape Reality и какво я отличава от останалите escape стаи в България?

ОТГОВОР: Ескейп Риалити е VR приключенски център. При нас нещата се случват във виртуална среда. Подобно на останалите ескейп стаи, играчите попадат в сценарий, който ги сблъсква със загадки и предизвикателства, които играчите заедно – с отборна игра и находчивост, трябва да преодолеят. Вместо декори и физически пъзели и загадки, при нас играчите се пренасят в съзнанията на персонажи във виртуалния свят. Усещането е сякаш са пренесени в телата на аватари.

ВЪПРОС: Какви технологии сте използвали в проекта?

ОТГОВОР: За всеки участник се използва сет за виртуана реалност: очила Oculus Rift, моушън контролери, които следят движението на тялото и ръцете на играчите, слушалки Razer с невероятен звук, а за да заработи всичко това безпроблемно за всеки от играчите, се грижи по един изключително мощен геймърски компютър. Но най-голямата магия е в самия софтуер, специално разработен за среда на ескейп стая.

ВЪПРОС: А можете ли да разкриете пред читателите малко повече за сюжета, доколкото това няма да попречи на процеса на игра?

ОТГОВОР: Отборът играчи поема на мисия като екипаж на космическа станция Eden. Станцията се занимава с изследване на портал към друго измерение. По неизвестни причини загубихме връзка с предишния екипаж, който трябваше да застъпи на смяна. Моментния статус на станцията ни е неизвестен. Целта на мисията е, екипажът от играчи, който изпращаме там, да открие какво се е случило и да разрешат създалата се ситуация, спасявайки себе си и цялата вселена от разрушение.

ВЪПРОС: Как оценявате развитието на escape стаите у нас към момента и какви са прогнозите ви за бъдещето на този сегмент?

ОТГОВОР: Ескейп стаите у нас се развиват изключително бързо. В момента само в София работят 60 стаи, а предстои да бъдат отворени още 8 преди края на годината. За сравнение в град като Барселона например, има само 17 стаи. Това бързо развитие за съжаление има и негативни елементи. Има стаи с недостатъчно високо качество и клиенти, чиито първи допир с ескейп стая е в подобна, се разочароват като цяло от този вид забавление. От друга страна има невероятни стаи, с декори като от холивудски филми и наистина много оригинални загадки и препятствия.

Прогнози, до колкото могат да се дават, е че част от стаите няма да останат отворени дълго време – най-вече безличните такива, докато тези с добри сюжети и декори, ще се радват на интерес, а създаделите им ще бъдат вдъхновени да правят нови, още по-вълнуващи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *