post

Китайският производител на дрони Ehang показа на CES 2016 първото в света изцяло безпилотно летящо такси. Летателният апарат, наречен с простото “184”, представлява квадрокоптер, предназначен за превоз на един човек.

Най-интересното и малко плашещо е, че в дрона нищо не трябва да се управлява. В кабината на Ehang 184 няма нищо, което макар и отдалеч да напомня за органи за управление на летателен апарат. Там има само седалка и малка поставка със закрепен на нея таблет.

ehang-2

За полет от едно място на друго са нужни няколко прости действия – човекът трябва удобно да седне в креслото, да зададе маршрут с помощта на мобилно приложение и… да се наслаждава на полета. Цялото управление се поема от квадрокоптера, така че за използване на този апарат не е нужен лиценз за пилот.

“Моята цел беше да направя полетите от едно място на друго по-бързи, по-прости и по-комфортни, – казва президентът на Ehang Шаузи Ху. – Ehang 184 по ефективен и безопасен начин решава множество проблеми, с които се сблъсква транспортният отрасъл. Аз искрено вярвам, че Ehang ще окаже глобално влияние върху десетки други области, освен полетите за лични цели. Ehang 184 извиква стари спомени за желаното бъдеще, което може да настъпи само при решаването на фундаменталните проблеми”.

ehang-3

Що се касае до техническите характеристики, квадрокоптерът е висок 1,5 метра и тежи 200 кг. Сумарната мощност на осемте електродвигателя е достатъчна за превоз на товар с тегло около 100 кг. Необичайното транспортно средство се характеризира с вертикално излитане и кацане. То може да се намира във въздуха около 23 минути при средна скорост 100 км/ч, а максималната височина на полета е 3500 метра. В летателния апарат има и малък отсек, в който може да се сложи сак с лични вещи.

Засега Ehang не съобщава кога 184 ще влезе в серийно производство. Компанията е разработила няколко прототипа, но едва ли скоро ще видим квадрокоптера в небето. Поне дотогава, докато не бъдат решени не само техническите, но и законодателните проблеми.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *