post

Компанията DJI пуска автономен режим за данни (Local Data Mode) за своите дронове. Те вече няма да изпращат и получават данни от интернет по време на полет.

Новият режим беше представен от компанията още през август, след като американската армия забрани на своите подразделения да използват безпилотните летателни апарати на DJI поради възможни кибер-уязвимости. Той ще бъде достъпен в последното обновление на приложението DJI Pilot за CrystalSky (таблетът на DJI, оптимизиран за дрони), както и за някои таблети с Android. Този режим засега ще е недостъпен за платформата iOS или потребителите, използващи приложението DJI GO 4. DJI. Програмата DJI Pilot е предназначена за безпилотни летателни апарати, използвани за професионални цели.

Режимът Local Data Mode блокира приемането и изпращането на всякакви данни от и към интернет, затова приложението няма да може да определя местоположението на потребителя, да показва карти или определя зони, забранени или имащи ограничения за полети.

Компанията съобщава, че телеметричните данни в дневника на полетите, включително височина, разстояние и скорост, ще се съхраняват в паметта на дрона, даже ако функцията Local Data Mode е изключена. Всички снимки и видео на SD картата ще си останат в нея, освен ако потребителят не пожелае да ги сподели с приятели или да ги качи в интернет.

DJI обясни, че този режим представлява още едно ниво за безопасност, което може да послужи при специални операции, свързани например с правителствени проекти.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *