post

Американската Агенция за иновативни изследователски проекти в отбраната DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency), която е известна с това, че в нея е създадена глобалната мрежа интернет, възнамерява за пореден път да промени живота ни.

Организацията, която е част от Пентагона, стартира новата си програма Engineering Living Materials, чрез която ще бъдат създадени “умни” материали, които ще се разрастват и променят сами.

Целта е по този начин да бъде разработено следващото поколение сгради, които ще могат напълно самостоятелно да се ремонтират, да се адаптират към промените в околната среда и дори да се разширяват. А защо не – и да променят своята визия според модните тенденции.

Въпреки че звучи като научна фантастика, много от необходимите за целта технологии вече съществуват. Сред тях са например 3D принтирането, както и т.нар. “биопринтиране”, а през последните години някои компании експериментират и с изработката на строителни материали от бактерии, които могат да променят своята форма и характеристики.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *