post

Автомобилния гигант Daimler смята да инвестира на пазара на електромобили като планира да закупи до 2030 г батерии за 23 млрд долара.

От компанията не посочват имената на доставчиците си, въпреки че води преговори за доставка с LG Chem, CATL и SK Innovation.

Бюджетът на компанията е 22,7 млрд долара за  литиево-йонни батерии и част от усилията на компанията да пуснат в експлоатация близо 130 електрически и хрибридни автомобили, както автобуси, камиони и микробуси до 2022 г.

Очаква се компанията да похарчи близо 1,2 млрд долара за разработването на батерии и инвестиране в станции за зареждане на електромобили като ще разполага с осем фабрики на три континента.

Първата фабрика се намира в Германия и вече произвежда батерии, а се очаква и втора да отвори врати в началото на 2019 г. Още по две ще бъдат построение в Германия, Пекин, Банкок и Тускалоса,Алабама.

Компанията вече представи първия си електрически кросоувър под името EQC, като планира да инвестира 12 млрд в линия батерии за този модел. Също така беше избран нов изпълнителен директор, който да отговаря специално за разработката и приложението на батериите в новите модели.

Тези стъпки на Mercedes-Benz са сигурен знак, че компанията е поела в нова насока в  опит да наложи електромобилите като алтернатива на сегашните вредни модели.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *