post

Най-новите оценки за смартфони от Consumer Reports бяха публикувани тази седмица, а Samsung Galaxy S8 и S8+ победиха конкуренцията, в лицето на iPhone 7/7 Plus в категориите, свързани с дизайна, живота на батерията, камерата и др.

Разбира се сегашното поколение iPhone е по-старо от Galaxy S8, тъй като се появи на пазара миналия септември, така че има известен смисъл в това, рейтингите на Consumer Reports да са в полза на по-новите смартфони и все пак в доклада има някои интересни моменти. Организацията посочва факта, че Galaxy S8 и S8+ нямат странични рамки на дисплея, а само малки ленти отгоре и отдолу и именно това е повлияло до голяма степен на оценката на тестващите. Дизайнът на смартфоните е модерен и елегантен, като позволява по-голям дисплей в устройство със същия размер. Ричард Фиско, който води тестовете на Consumer Reports твърди, че S8 е удобен за хващане, въпреки че скенерът за пръстови отпечатъци е на гърба на устройството, което до голяма степен влияе на начина на употреба, тъй като трябва да обръщате телефона, за да го намерите, а обективът на камерата се зацапва, когат го използвате. Що се отнася до батерията и проблемите на Note 7 миналата година, организацята посочва, че Galaxy S8 е по-надежден и има „най-добрия живот на батерията, който сме виждали“ в редица тестове, свързани с WiFi и клетъчната мрежа, а именно батерията е основната причина да класират S8+ пред по-малкия модел.

От гледна точка на камерата, Consumer Reports заявява, че възможностите й позволяват заснемане на богати цветове, дори и при слаба осветеност и тук може би е и единственото, според организацята предимство на iPhone 7 Plus, пред S8 – двойната камера, но въпреки това, телефоните на Samsung не са в по-неблагоприятно положение, що се отнася до настройките.

Consumer Reports посочва и водоустойчивостта на S8, като предимство, а единственото разочарование е от виртуалния асистент Bixby, който все още не е пълноценен.

Както вече споменахме обаче, организацията на практика сравнява миналоhодишното поколение iPhone с новите флагмани на Samsung, а според слуховете се очаква този година Apple да се присъедини към тенденцията за намаляване рамките на дисплея – нещо, което вече е факт в новия iPad Pro, но ще бъде още по-полезно в десетия юбилеен модел iPhone, който ще дебютира есента. Предполага се, че той ще има 5.8 инчов OLED дисплей с вграден под него сензор за пръстови отпечатъци, подобрен живот на батерията, вертикално разположена задна камера с усъвършенствани AR възможности, още по-интелигентен Siri и сертификат за водо и прахо устойчивост IP68.

Един от недостатъците на Galaxy S8 е неговата висока цена, която започва от 750/850 долара, но според спекулациите iPhone 8 ще прескочи психологическата граница от 1000 долара, така че тук Samsung може би все още ще има известно предимдство.

Все пак всичко ще стане ясно през септември, когато се очаква Apple да представи новото поколение iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *