post

Политическата консултанска компания Cambridge Analytica затваря врати и започва производство по несъстоятелност. Компанията стана повод за скандал, след като бе съобщено, че личните данни на около 50 милиона американци и поне един милион британци са били събирани от Facebook и незаконно споделяни с Cambridge Analytica.

Cambridge Analytica отрича всяко неправомерно действие, но казва, че отрицателното медийно отразяване е оставило фирмата без клиенти и увеличаващи се съдебни разходи.

“Въпреки твърдата вяра, че служителите са действали етично и законно, обсадата на медийното отразяване отблъсна практически всички клиенти и доставчици на компанията”, пише в изявление. В него се оказва още, че свързаната фирма SCL Elections Ltd също ще затвори и ще започне производство по несъстоятелност.

“В резултат на това е установено, че вече не е жизнеспособно за фирмата да продължи да работи в бизнеса, което оставя Cambridge Analytica без реална алтернатива”, допълват от там.

Скандалът се фокусира върху данните, събрани от потребителите на Facebook, чрез приложение, разработено от изследователя Александър Коган. Това му позволило да извлече информация за потребителите и техните приятели, включително харесвания, дейности, чек-ин, местоположение, снимки, религия, политика и подробности за отношенията.

Екипът на Cambridge Analytica твърди, че става дума за “дейности, които са не само законни, но и широко приети като стандартен компонент на онлайн рекламата на политическата и търговската арена”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *