post

Компанията Cambridge Analytica обяви, че затваря врати след скандала с Facebook. Причината е загубата на клиенти и увеличаващите се такси за адвокати, съобщава The Wall Street Journal.

Компаниите SCL Group и SCL Elections, които са свързани с Cambridge Analytica, също закриват дейността си в САЩ и Великобритания. Cambridge Analytica казва в официално съобщение, че е била обект на “множество безпочвени обвинения”.

Компанията казва, че всичко това е довело до оттегляне на почти всички клиенти и доставчици. Тя допълва, че започват и паралелни процедури за банкрут, които ще засегнат и дейностите ѝ в САЩ. Остава отворена възможността компаниите да се ребрандират под друго име, но за сега няма потвърждение на тези намерения. Според източник на Wall Street Journal това е била първата идея, но е била отхвърлена от акционерите.

Затварянето на SCL и Cambridge Analytica влиза в сила веднага. Служителите са били уведомени да върнат служебните си компютри. Компанията е провела и вътрешно разследване, като не е открила злоупотреби. Cambridge Analytica продължава да отрича каквито и да е нарушения с лични данни на потребители на Facebook. В съобщението си компанията казва, че не е извършила нищо незаконно и това са широкоприети практики в онлайн рекламата, но въпреки това е била изкарана като злодей.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *