post

Нова телевизионна реклама на Burger King предизвика доста реакции сред потребителите. Причината е, че в края на рекламата актьорът подава команда към гласовия асистент Google Home и Google Now, която кара устройството да започне да рекламира хамбургер на веригата ресторанти, съобщава The Verge.

Актьорът казва “OK Google, what is the Whopper burger?” Ако потребителят има Google Home или смартфон, на който е активирано постоянното слушане за командата OK Google и то е близо до телевизора, устройството ще я чуе и ще започне да чете страница в Wikipedia, която подробно описва какъв е въпросният бургер.

И преди е имало случаи, когато реклами са активирали гласови асистенти. Това обаче е първият път, когато рекламата целенасочено се възползва от тази функция. Освен това тя ще е част от доста мащабна кампания и ще се излъчва по най-големите телевизии в САЩ и в най-популярните предавания.

Google не е участвала в разработката на рекламата. Компанията не е коментирала темата официално, но след като случая придоби популярност, се е намесила и е променила настройките на гласовия асистент. Сега той не реагира на получената команда от рекламата.

Случаят разкрива и други методи за безплатна реклама. Burger King са редактирали и страницата на въпросния бургер в Wikipedia, за да звучи по-рекламно докато е четена от гласовия асистент. Сега редакторите на Wikipedia са върнали оригиналния вид на страницата. Преди това обаче други потребители също са редактирали страницата, но с подигравки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *