post

Broadcom може да купи Qualcomm, съобщават изданията Bloomberg и Reuters. Сделката може да бъде обявена до дни.

Broadcom е голяма корпорация, специализирала се върху интегралните схеми в комуникационните устройства. На свой ред Qualcomm днес е един от най-големите разработчици на процесори за мобилните устройства.

Покупката на Qualcomm от Broadcom без преувеличение може да се счита за сделката на века. Очаква се купувачът да плати около 100 милиарда долара. При евентуално подписване на договора сумата ще бъде платена с пари и акции.

Сливането на Broadcom и Qualcomm ще доведе до формирането на технологичен гигант с пазарна цена около $200 млрд. В резултат компанията ще отстъпва на пазара на чиповете само на Intel и Samsung.

Сделката ще позволи на Broadcom и Qualcomm да засилят влиянието си на телекомуникационния пазар. Broadcom е голям доставчик на Wi-Fi решения, докато Qualcomm активно развива направлението на мобилните модеми. Чиповете от двата типа сега се търсят много в различни отрасли – от смартфони и таблети до умни автомобили и “Интернет на нещата”.

От двете компания все още не правят никакви коментари относно тази новина. Осведомени източници обаче твърдят, че сливането може да обявено още през тази седмица.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *