post

Новата серия преносими компютри на ASUS, TUF Gaming FX505 предлага комбинация от няколко много важни фактори за този тип продукти. Това са издръжливост, висока производителност и компактни размери.

Започваме от издръжливостта, която именно е акцентът на TUF предложенията на компанията. FX505 е преминал с успех сериозните MIL-STD-810G тестове, издържайки на разнообразни условия и натоварвания. Лаптопът има сертификат за устойчивост при някои удари, спад или показване на температурата и др. Ще се спрем на това, че той издържа до три пъти повече в условията на висока и ниска температура спрямо стандартните лаптопи, а при вибрации, издръжливостта е до 36 пъти по-висока.

Няма как да не се спрем и върху дизайна на серията. В това отношение имате избор между алуминиево шаси или такова от подсилена пластмаса. Визуалните опции са три – Gold Steel, Red Matter и Red Fusion. Към дизайна можем да добавим и клавиатурата с опционална RGB подсветка, която може да бъде регулирана в различни ефекти и разнообразни цветове. Движението на клавишите е 1.8 мм, а издръжливостта им е до над 20 милиона натискания.

Размерите на шасито са 360.4 x 262.0 x 25.8 – 26.8 см при тегло 2.2 кг. Постигането на по-компактна, спрямо стандартното, конструкция е възможно чрез изтъняване на страничните рамки около дисплея до 6.5 мм. Екранът е с диагонал 15.6“, IPS технология и Full HD резолюция. Налични са опции за панел с честота на опресняване 144Hz, което е и най-добрият избор, ако искате да се потопите в гейминг без накъсване – дори в бързите екшън и състезателни заглавия.

Разбира се всичко това би било излишно без подобаващите хардуерни параметри. В сърцето на преносимия компютър е заложен Intel Core i7 8750H или i5 8300H процесор, естествено, по-добрият вариант е Core i7 решението. Процесорите са от осмо поколение и са сред най-мощните предложения на Intel, което ги прави подходящи за гейминг. В комбинация с това, системата поддържа до 32GB РАМ, което е достатъчно количество за почти всичко.

Следващият критичен за гейминг производителността елемент е видеокартата. В това отношение, серията е доста добре оборудвана. Предлага се избор между няколко варианта – NVIDIA GeForce GTX 1050 (4GB GDDR5 VRAM), GTX 1050TI (4GB GDDR5 VRAM) и GTX 1060 (6GB GDDR5 VRAM). Видеокартите са с революционната архитектура Pascal, която е мощна и същевременно енергийно-ефективна като дава възможност и за VR гейминг.

Сторидж опциите също са доста разширени. За по-голям капацитет можете да изберете 1TB твърд диск със 7200 rpm или хибридно решение от 1TB HDD с 8GB SSH. Разбира се има и възможност за SSD PCIe Gen3 с капацитет 128GB/256GB/512GB.

HyperCool охладителната система осигурява оптимално охлаждане дори при сериозно натоварване, което гарантира дълъг живот на системата. Налични са специални тунели, през които преминават праховите частици, така че да не се натрупват в охладителната система. Системата се отличава и с паралелното разположение на вентилаторите за оптимален охлаждащ ефект.

Както сами най-вероятно сте се убедили, ASUS TUF Gaming FX505 е много добро предложение, предоставящо гъвкавост в избора на конфигурация. Естествено, акцентът тук е в посока издръжливост, а серията е достатъчно здрава, че да бъде подходящ спътник и в по-неблагоприятни климатични условия. Освен това можете да разчитате на дълъг живот на машината, благодарение на ефективната охладителна система.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *