post

Няколко са основните параметри, които са критични за всеки гейминг лаптоп, а новото предложение на ASUS, ROG Strix Scar II, се справя доста добре с всеки от тях. Серията беше представена у нас преди около месец и вече някои от вариантите в нея са налични.

Но да се върнем към параметрите. Започваме с техническите характеристики на системата, включвайки процесор, видеокарта, системна памет и сторидж. Серията предлага избор между най-новото осмо поколение Intel Core i7-8750H и Intel Core i5-8300H процесори, като разбира се i7 вариантът е за предпочитане заради по-високата си производителност.

Продължаваме с видеокартата. Тук разполагате с избор между две решения на NVIDIA, които също са доста актуални – NVIDIA GeForce GTX 1070 8GB(GL504GM) и NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB (GL504GS). По-мощният вариант разполага с цели 8GB отделна видео памет, което е добре дошло при по-натоварващите игри.

Системната памет предлага възможност за достигане на 32GB общ капацитет от DDR4 RAM с тактова честота 2666MHz. Макар това да не е максимумът, който предлагат гейминг решенията от най-висок клас, то е достатъчно за повечето заглавия.

По отношение на сторидж конфигурацията, също има гъвкавост. Тук можете да комбинирате M.2 NVMe PCIe SSD с капацитет 128GB, 256GB или 512GB с 1TB твърд диск или 1TB SSHD. Съвсем достатъчно пространство както за игрите ви, така и за останалата ви библиотека от съдържание.

Преминаваме към друг изключително важен елемент – екранът. Той е с диагонал 15.6″, IPS технология и резолюция FHD (1920 x 1080). Изключително важно за бързите състезателни и спортни игри е наличието на подобаваща честота на опресняване. Тук тя е 144Hz и 3ms GtG време за реакция, гарантиращи гладък геймплей.

Не по-малко важна е и мрежовата свързаност, която е от особено значение при онлайн игрите. Геймърските решения на ASUS са оборудвани с 802.11ac 2×2 Wave 2 Wi-Fi система, която гарантира стабилна връзка. Наличен е специален алгоритъм, който настройва антените за по-добро прихващане на сигнала.

Охладителната система се състои от два 12V вентилатора и включва специални тунели за отвеждане на праховите частици без те да минават през радиатора където обикновено се натрупват.

Клавиатурата, която има и цялостна RGB светлинна подсветка, е доста приятна за гейминг. Ходът на клавишите е 1.8 мм и е налична N-key rollover технология. Вградените говорители използват SmartAMP технология и предлагат плътен и силен звук. Лаптопът дава и достатъчно опции за свързване на периферни устройства с 3 х USB 3.1 порта, USB Type-C порт, HDMI и mini DisplayPort.

В софтуерно отношение ще получите достъп до редица ROG приложения, които дават възможност за настройка на параметри и персонализиране на определени аспекти и функционалности. В основата на тези приложения е ROG Gaming Center, представляващ контролен панел, който се стартира чрез отделен бутон отляво над клавиатурата. През него можете да регулирате различни потребителски профили с разнообразни параметри. Тук можете още да следите натоварването на машината и да регулирате скоростта на вентилаторите. Доста полезна апликация, която предлага възможност и за достъп през Android или iOS смартфон.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *